Trufle na Boże Narodzenie – zaczyna się moda?

Trufle jako wyśmienita przekąska?

Z czego składają się trufle? Jak wyglądają? Jaki jest ich smak? Czy są popularne? Na te i jeszcze więcej podobnych pytań istnieje wiele odpowiedzi. Choć wszystkie podobne to każda jest inna i wnosi inną rzecz do tematu – nie ma co ukrywać, że trufle czekoladowe to ciężka czekolada do zgryzienia. Aby stworzyć idealną truflę należy poświęcić wiele czasu na dopracowanie wszystkich składników oraz ich selekcję. Można powiedzieć, że trufla jest wybredna pod względem doboru składników – muszą one być bardzo dobrej jakości – inaczej czekoladowy przysmak straci zamierzony smak. Dobrze upieczona trufla w przygotowanie której włożono dużo pracy ma pyszny smak orzechowo czekoladowy oraz kruchość niczym świeżo upieczony kawałek ciasta francuskiego. Te zalety sprawiają, że jest ona bardzo często wybierana jako jeden z wielu dodatków do kaw i ciast w renomowanych restauracjach oraz kawiarniach. Wielu smakoszy czekolad i podwieczorków różnej formy, wybiera trufle czekoladowe jako słodycz służącą do rozluźnienia.

Zapomniana tradycja, przechodzi w nową modę?

Nie zapominajmy również o pewnym fakcie który dotknął trufle, na Boże Narodzenie bardzo często wybierano właśnie trufle jako prezenty i upominki. Spowodowało to zwiększenie popytu na nie. Niestety, nieodpowiednie firmy postanowiły pozmieniać oryginalne i stosowane od lat receptury. W efekcie smak trufli znacząco się zmienił od tego, który był w oryginale – były po prostu niesmaczne więc zaczęto o nich coraz rzadziej wspominać – odeszły w zapomnienie. Obecnie trufle stały się coraz bardziej popularne a firmy zrozumiały na czym polega oryginalny smak, co spowodowało polepszenie ich smaku. Trufla czekoladowa odzyskała swój dawny smak – powrót do przeszłości?

Trufle na Boże Narodzenie?

Zanotowano wzmożoną aktywność trufli na rynku prezentów – trufle na Boże Narodzenie znów pojawiły się na sklepowych półkach. Jest to bardzo dobry znak – rarytas podarowany drugiej osobie jest wspaniałym prezentem zwłaszcza jeżeli nie kosztuje zbyt wiele. Musimy tylko postarać się o to aby receptura nie została zniszczona a smak nie odszedł w niepamięć.

arty

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *