Sztuka przyprawiania kurczaka i innych mięs

Sztuka przyprawiania kurczaka – chodzi o smak czy metodę?

Przyprawianie kurczaka można śmiało nazwać sztuką. Kurczak nawet bez przypraw, jeżeli jest dobrze upieczony – jest smaczny. Ale czy same przyprawy poprawią jego smak? Jedynie z zewnątrz. Cała tajemnica opiera się na technikach – sztuka przyprawiania kurczaka to po prostu delikatne wklepywanie przyprawy w delikatne mięso. Aby smak był we wnętrzu a nie tylko na zewnątrz należy rozpocząć od wnętrza – nabieramy średnią ilość przyprawi okrężnym ruchem rozprowadzamy po wnętrzu. Musimy zrobić to dokładnie tak aby nie było miejsc wolnych od ziół ani miejsc w których jest ich nadmiar. Gdy już to zrobimy, rozpoczynamy delikatne wklepywanie. Kilkukrotnie uderzenia w jednym miejscu spowodują mikroskopijne rozszerzanie się struktur mięsa – marynata znajdzie się pomiędzy nimi. Spowoduje to rozpuszczenie się przyprawy po całym mięsu wewnątrz. Należy robić to delikatnie tak aby nie uszkodzić mięsa. Gdy już skończymy wnętrze pora zająć się mięsem i skórą na zewnątrz. Mieszamy przyprawy i nakładając na rękę małą ilość wklepujemy i rozprowadzamy po skórze. Tak samo jak we wnętrzu, tak samo i tutaj musimy zadbać o to aby marynata była równomiernie rozprowadzona – nie zepsuje to smaku kurczaka. Taki marynowany kurczak powinien poleżeć w lodówce pod przykryciem około 30 – 45 minut.

sztuka przyprawiania kurczaka

Czy przyprawa ma duże znacznie w końcowym smaku?

Przyprawa ma duże znaczenie. Pomimo tego, że dużo zależy również od sposobu pieczenia marynata jest ważna – ważne jest również to czy dużo czasu daliśmy jej na wchłonięcie się. Im dłużej mięso leży w marynacie tym smaczniejsze.

Jakie są najlepsze przyprawy do kurczaka?

Można skorzystać z gotowych rozwiązań jednak najlepsze jest stworzenie własnej przyprawy. Dopasowanie stosunku poszczególnych składników możemy dobrać na podstawie własnego smaku. Ja osobiście korzystam z następującej marynaty:

Mielę wszystkie elementy w młynku ręcznym w następujących ilościach:  kurkuma – 3 gramy, kolendra – 4 lub 5 listków, gorczyca – 2 gramy, papryczka chilli – posiekana a następnie zmielona – około 6 gram, gotowe przyprawy po 4 gramy – papryka słodka i ostra, 2 gramy pieprzu czarnegom jeden goździk, 8 gram soli,

Tak przygotowana marynata (około 35 gram) starcza na całego kurczaka średniej wielkości (1,5 kg do 2).

 

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *