Transport produktów spożywczych w Polsce

Transport produktów spożywczych po Polsce

Transport produktów spożywczych odbywa się każdego dnia. Transporty odbywają się z pomorza do małopolski i we wszystkich innych kierunkach. Tworzą przy tym siatkę połączeń komunikacyjnych. Jest to powszechnie stosowana zasada – z centrum Polski a także części północno wschodniej (Podlasia) przewożone są owoce takie jak jabłka, gruszki lub czereśnie. Owoce te są rozsyłane po całej Polsce w setkach ton. Z kolei południe Polski – czyli Śląsk, Małopolska i okolice Rzeszowa zaopatrują resztę Polski w warzywa takie jak ziemniaki czy buraki. Polska jest samowystarczalna – import następuje tylko i wyłącznie w przypadku nieudanych zbiorów lub klęsk żywiołowych które ograniczyły ilość surowców. O imporcie owoców pisaliśmy w poprzednim artykule.

Sposoby zabezpieczania owoców

Aby dowieźć przykładowo czereśnie z okolic Białegostoku do Poznania, transport musi być specjalnie przygotowany. Aby owoce się nie pogniotły przewozi się je w mniejszych pojemnikach – są one przewiewne i zapewniają swobodną cyrkulację powietrza. Do takiego pudełka mieści się około 4 kilogramów czereśni – dzięki temu nie ulegną one zgnieceniu a chłodne powietrze dotrze i schłodzi każdy owoc. Pojemniki te, są później układane jeden na drugim – w rzędzie jest od 8 do 12 pudełek – w zależności od wysokości naczepy.  Cała naczepa jest klimatyzowana – w jej środku panuje temperatura około 6 stopni Celsjusza. Temperatura odgrywa bardzo ważną rolę w transporcie – zapobiega ewentualnym bakteriom a owoce nie ulegają tak szybkiemu więdnięciu.

transport produktów spożywczych po Polsce

Jak przewozi się mrożonki?

Transport mrożonek jest bardzo specyficznym rodzajem przesyłek – wszystko z uwagi na zróżnicowane temperatury transportu różnych zamrożonych dań, warzyw lub owoców. Dlatego aby transport był ekonomiczny, do jednej chłodni wsadza się różne rodzaje produktów spożywczych – te produkty potrzebują różne temperatury. Rozwiązaniem pozostaje fakt zmiennej temperatury we wnętrzu. Na początku naczepy znajduje się klimatyzator – w tym miejscu temperatura jest najniższa. Paczki umieszcza się po kolei – zgodnie z zapotrzebowaniem temperatury. Na pewno zastanawia Was fakt, czy jest to zdrowe i odpowiednie dla jedzenia. Jeżeli pokarmy nie są ciągle rozmrażane (czyli nie osiągają temperatury > 0 stopni Celsjusza) to w czasie tak krótkiej podróży (do 10 godzin) nie powinna uszkodzić się ich struktura żywieniowa.

 

 

 

 

Published by

One thought on “Transport produktów spożywczych w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *